Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van (lymfe)vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht in het lichaam.

Wat doet je lymfenstelsel?

Net als het bloedvatenstelsel waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfstelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop maar is een puur afvoerend systeem. Je lymfestelsel heeft twee belangrijke functies:

Verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam.
Je lymfeklieren zijn een soort zuiveringssysteem die ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lymfevocht worden gefilterd.

Afweer tegen infecties.
De lymfeklieren maken witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden.  Deze witte bloedcellen kunnen via de lymfe in de bloedsomloop gebracht worden.

Wat zijn lymfenknopen/lymfenklieren?

Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden deze stoffen weer uitgescheiden door het lichaam.

Telefoonnummer

Locaties

Centrum (van Berckelstraat 32 – 38)
Paleiskwartier (Hugo de Grootlaan 20)
De Dieze (Werfpad 6)

Email adres

c.schreuder@oedeemfysiodenbosch.nl

Contact